úterý 4. října 2011 Místo: Iraklio, Řecko

Erasmus - První dny

Prvních pár dní v řeckém Heraklionu a už je zase co psát. Welcome párty, noční koupání, netradiční stravování a první dny ve škole.

Akce

Na sobotu byla ještě před naším odjezdem do Řecka naplánovaná Welcome Party na TEI v tělocvičně. Trochu nezvykle měla začínat ve 23 hodin. Tak jsme pro jistotu dorazili před půlnocí a po cestě si dali gyros, který tu obvykle stojí €2.50. Ukázalo se, že je to prostě diskotéka v tělocvičně. Byl tam takový hluk, že nás nějaké navazování nových kontaktů ani nenapadlo. Sotva jsme slyšeli sebe navzájem... Velkou atrakcí, zejména pro nás, byla Lucky nová umělá prsa.


Lucky novorozený gyros

Poloviční panáky za poloviční cenu

FIT dívkám sluší

Naší soukromou akcí bylo noční koupání v moři. Lucka se koupat nechtěla, tak jsme do toho šli jenom kluci. Voda byla luxusně teplá. Po pískové bitvě a nechávání se tahat po břehu vlnami jsem měl plavky tak plné písku, že jsem musel druhý den rozstříhat podšívkovou síťku a písek vysypat z balkónu.

Škola

Do školy jsme se šli podívat hned v první den příjezdu. Seznámili jsme se s vcelku vtipný britem Garethem Owensem, který tak nějak vede International Relations Office. Vyplnili nějaké formuláře a dostali jsme zadarmo řecká telefonní čísla s tří stem volných minut na ostatní erasmáky (chtěli po nás křestní jména rodičů, wtf?!?). K tomu všemu vyplňování jsem navíc dostali od Garetha mísu s hroznovým vínem.

Škola sama o sobě vzhledově moc neodpovídá obrázkům v prospektech. Respektive někdo asi vyfotil jenom ty části, které nejsou celé posprejované řeckými nápisy a polepené tunou opakujících se plakátů. Což je prakticky jenom hlavní vchod. Všude je spousta lidí, většina sedí někde ve stínu, polovina z nich pije kafe. Obecně to vypadá, že to je spíš takové shromaždiště mládeže, než škola. A taky dost jako módní přehlídka.

Jako perličku jsme hned první den zažili na škole nějakou politickou minidemonstraci, kdy za skandování asi 60 řeckých studentů jeden z nich vylezl na střechu školy a nůžkami se pokusil odstřihnout vlajku evropské unie. Byl to ale kolosální fail, protože se mu podařilo odstřihnout pouze spodní část a horní část zůstala nedotčená, protože k ní už nevyšplhal.

Jídlo

Jelikož zatím nemáme nějakou studentskou kartičku, nemůžeme si zařídit ani permanentku na bus, ani permanentku na jídlo do menzy. I tak ale občas do té menzy zajdeme, protože i když jídlo stojí dvakrát tolik, pořád se to vyplatí (pokud nebereme v úvahu cestu 4 km jedním směrem pěšky, kvůli jednomu jídlu). Takže se musíme živit všelijak. Meloun k obědu, tvrdá bageta s nutellou ke snídani (no, ve 13 hodin to je vlastně už taky spíš oběd), tousty k večeři... dokonce jsme na jedné zahradě "nakoupili" granátová jablka ze stromu.


Ve zmíněné menze ale jídlo opravdu stojí za to (za €2.20 konkrétně, se studentskou kartičkou dokonce €1). V ceně je jedno hlavní jídlo, ze kterého se už sám o sobě člověk nají. K tomu pití, ovoce, salát a pečivo. Posuďte sami z fotografií :-).

Nakupování

Obecně jsou zde ceny o trochu vyšší, než v Čechách. Výrazně dražší jsou zde živočišné produkty, jako jsou sýry, mléko a zejména masné výrobky (skoro o dvojnásobek) a samozřejmě alkohol. Mimo centrum, kde také bydlíme, jsou obchody o víkendu zavřené. Asi tu ani moc lidi neplatí kartou, protože při každém placení po vás kromě karty chtějí také občanku. A například v Carefouru nemají funkční terminály u každé pokladny, s vaší kartou někam odběhnou a vy si tam pak musíte jít zadat PIN. Zatím jsme tu byli na nákupech v následujících obchodech:
  • Carefour - Mají zde téměř vše. Jídlo, oblečení, domácí, psací hygienické potřeby atd. Ukázal se jako ne zrovna nejlevnější, hlavně na nákup domácích potřeb. Nejlevněji zde šlo sehnat kečup, máslo, mléko, nutellu, kakao a kukuřičné vločky. Pečivo nic moc.
  • Lidl - Ceny lehce dražší, než v Čechách, ale v porovnání s ostatními místními obchody asi nejlevnější. Nejlepší na nákup gigantického balení toustového chleba, alkoholu a müsli.
  • Proton - Nějaký menší místní obchod se vším možným. Drahý a malý výběr. Byl ale otevřený o víkendu, takže taková nouzovka. Dají se tam koupit tvrdé bagety a salám, po kterém je Lucce špatně.
  • Jumbo - Obrovský obchod se vším, kromě jídla. Dost levné (zřejmě kvůli pochybné kvalitě). Nakoupili jsme tam nějaké domácí potřeby. Bohužel jsme tam nesehnali povlečení.

Náhodné poznámky

  • V Řecku se vyhazuje posraný toaleťák do koše!
    To není žádná novinka, nic to ale nemění na tom, že to je humus a asi si na to nikdy nezvyknu.
  • Plavky, které mají tu  bílou síťku po celém vnitřku, jsou pěkně na prd.
    Za tu síťku snadno vleze písek, ale už nejde ven. Po chvilce ve vlnách plavky vypadají jako pytel písku (vlastně jsou pytel písku). Je dobré si tu síťku dole rozstříhat, aby ten písek mohl padat ven.
  • Jak poznáte řeka?
    Zatím co vy jdete venku v tričku, kraťasech, žabkách a lije z vás pot, řek jde v mikině, kalhotech, teniskách a nevypadá, že by se v nejbližší době plánoval potit.
  • Hláška týdne (možná i měsíce):
    My bloodtype is nutella (A po sledování pár takových nutellek taky "Bachor overflow".)
Všechny fotografie opět k vidění ve webovém albu na picase.

3 komentáře:

Aracis řekl(a)...

No s tím toaleťákem..bych mírně nemohla :D bych to stejně furt splachovala a modlila se, abych neucpala rouru :D
Jinak koukám, že ste zatím vcelku vysmátý a tak doufám, že to tak taky zůstane :)

Izidor řekl(a)...

300 voľných minút na ostatných Erazmákov zdarma? Wow! Tomu vravím luxus... Nemali by sa snažiť šetriť?

Unknown řekl(a)...

Povídej mi o tom. Mě stačilo slyšet, jak funguje jejich školství... Divim se, že nezbankrotovali jenom na tom :D.